Ilmaiset kuvapankit

Tämä on päivitetty versio suositulle blogiartikkelille ”10 vaihtoehtoa tylsille kuvapankeille”.


Valokuvaus ja visuaalisuus ovat olleet digitaalisen viestinnän nousevia kulmakiviä viime vuodet. Ikäväksemme presentaatiomme ja internet ovat silti vielä täynnä kamalaa visuaalisuutta, joka ei puhuttele.

Olemme käyneet kuitenkin digitaalisen viestinnän matkaa jo sen verran, että ymmärrämme visuaalisen karisman ja puhuttelevien kuvien merkityksen.

Jokaisen bloggarin, asiantuntijakirjoittajan tai ammatikseen esiintyvän pitääkin kiinnittää huomiota puhuttelevan sanoman lisäksi myös katsojan visuaaliseen kokemukseen.

Onneksemme markkinoille on noussut haastajiksi hienoja ilmaisia kuvapankkeja, joiden avulla kuka tahansa meistä voi vahvistaa omaa viestiään moninkertaiseksi.

Pysäytä lukija visuaalisuudella sisältösi luokse

Hyvät kansikuvat ja hengästyttävät presentaatiokalvot toimivat eräänlaisina pysäyttäjinä ja kiusaajina aikamme hurjassa informaatiovirrassa. Ne luovat tunnistettavuutta ja rakentavat sinun asiantuntijuutesi tai yrityksesi brändiä. Väkevä visuaalisuus on sisältöjesi järein ase. Oli sanottavaa tai ei.

Mieti siis aina mikä on kuvan tarina ja miten se nivoutuu sisältöösi. Mitä haluat kertoa kuvallasi? Tutki myös mitä tunteita kuva sinussa itsessäsi herättää.

Koska on meidän kaikkien etu, että digitaalinen kuplamme kukkii vahvasti puhuttelevaa visuaalisuutta, presentaatiomme syttyvät elämään ja vahvistavat viestiämme, tahdonkin antaa sinulle vapaaseen käyttöön omia käyttämiäni kuvalähteitäni.

Kaiva kauneutta ja rakastu lahjakkaiden kuvaajien materiaaleihin. Käytä näitä esiintyessä, bloggaillessa tai rakentaessasi jotain todella puhuttelevaa sanomaa.

*Kuvapankit ovat yleensä vapaasti käytettävissä ja käyttöoikeudet ovat ”do whatever you want” -tasolla, joten myös kaupalliseen tarkoitukseen soveltuvia. Jotkut näistä kuvapankeista sisältävät ”ristiinpölytystä”, mutta silti: Mad respect.*

Tässä kuvapankkeja, joita itse käytän:

 1. Unsplash
  spalsh1
  Rakastuin Unsplashiin toista vuotta sitten. Erittäin kiva indie-tunnelma ja todella tykkejä kuvia. Käyttöliittymästä ja -kokemuksesta tulee jopa Ello mieleen! Kuvat ovat silti todella laadukkaita ja pysäyttäviä. Hakutoiminnallisuudesta vähän miinusta, mutta laatu kompensoi. Etsivä löytää.
 2. Stocksnap.io
  stocksnap jarkko sjoman
  Hyvin kattava ja löytyy visuaalisuutta vähän joka lähtöön. Yleinen, ei säväyttävä, mutta todella hyvä. Joku tykkää varmasti.
 3. Life of Pix
  life of pix jarkko sjoman
  Monipuolinen ja paljon geneerisempi. Lähempänä perinteisiä kuvapankkeja, mutta silti aivan huippukamaa, vapaasti.
 4. Death to Stockphoto
  Death to stock jarkko sjoman
  Todella inspiroivaa visuaalisuutta, voit tilata sähköpostiisi kuukausittaisen annoksen, ilmaiseksi. Varo riippuvuutta.
 5. Gratisography
  gratisography jarkko sjoman
  Vähän erilaista ja hyvin puhuttelevaa kuvitusta. Näissä on yritystä! Sopii tietynlaisiin tyyleihin, ei kaikkiin, mutta jonnekin. Jopa viihdyttävyys läsnä.
 6. Picjumbo
  picjumbo jarkko sjoman
  Monipuolisuus on vahvuus, ei niin kauhean säväyttävä, mutta löytyy paljon luokkia ja materiaalia erilaisilla hakutoiminnolla. Teille, jotka ette tykkää vetää reunalla.
 7. New Old Stock
  new old stock
  Joskus on vaihtelun vuoksi kiva käyttää mustavalkoisia ja historiallisia kuvia. Tämä on erittäin oiva lähde värittää esimerkiksi presentaatiotasi vanhoilla kuvilla. Tykkään omalla tavalla kovasti.
 8. Jay Mantri
  jay mantri jarkko sjoman
  Kaverilla on persoonallinen ote kameraan. Hyvää ja puhuttelevaa materiaalia, varsinkin esityksiin.
 9. Freestocks
  freestocks jarkko sjoman
  Ei niin taiteellista, mutta hyvin käyttökelpoista kuvamateriaalia. Ne on ilmaisia, ei sovi valittaa!
 10. IM Free
  IM free jarkko sjoman
  Hyvin jäsenneltyjä luokkia mistä voit hakea kuvitusta. Täältäkin voit löytää sen yhden helmen, joka toimii blogisi tai twiittisi coverina.
  11. Pixabay

  Monipuolista ja vekkulia materiaalia. Välillä vähän liian kliseistä ja geneeristä, mutta määrä, huh.
  12. Pexels

  Jos haluat välittömästi laatua ja löytää nopeasti jotain, mene Pexelsiin. Huomaat kyllä miksi. Myös monipuolisuudesta saa plussaa.
  13. Visualhunt

  Määrää on, muista olla kuitenkin lisenssin kanssa tarkkana. Yksi kirjasto Sinulle lisää.
  14. Barnimages

  Määrä ei tuo aina laatua. Jos haluat persoonallista kuvamateriaalia, joka ei ole isossa levityksessä, mene tänne. Pieni on söpöä.
  15. Littlevisuals

  Vähän Unsplashin meininkiä, mutta hyvän kuvan löytäminen ottaa aikansa, koska hakukokemus kyntää. Toisaalta, jos tarvitset yhden päräyttävän kansikuvan, vaiva palkitsee.
  16. StockTookapic

  Mietin pitkään paljastanko tätä, koska itse pidän pankkia omana salaisena aarrearkkunani juuri nyt. Sykähdyttävää laatua. Mut hei jakaminen on välittämistä, eikö? Ole tarkkana silti lisenssien kanssa.
  17. Travelbookcoffee

  Ilmaisia kuvia maailmalta. Jos tarvitset reissaamisen meininkiä tai vaikkapa ottaa pelkän nojatuolimatkan kuvien parissa, niin kurkkaa tämä.
  18. Magdeleine

  Yksinkertaisesti söpö. Käsinpoimittuja ilmaisia kuvia, joissa vallitsee tietty tyylikkyys ja harmonia.
  19. Startupstockphotos

  Jos olet startup-hipsteri tai tarvitset uuden ajan työelämän meininkiä, niin tämä on sun paikka. Hakukokemus on karmea, mutta ehkä löydät silti tarvitsemasi.
  20. Getrefe

  Pidän ajatuksesta, että kuvapankilla on missio ja he haluavat muuttaa maailmaa. Kuvia tosielämästä. (Vaatii kirjautumisen)
  21. Photopin

  Todella laaja kuvapankki, mutta sinun täytyy tietää mitä haluat. Käyttökokemukseltaan ei siis sovellu ideashoppailuun.
  22. Splitshire

  Yksi ehdoton lempparini. Huomaat kyllä laadusta ja käyttökokemuksesta miksi näin. Tämänkin paljastaminen vähän riipaisee, mutta ehkä vaihtarina kerrot minulle jonkin uuden?
  23. The New York Public Library

Olen iloinen mikäli sait tästä jotain ja inspiroiduit kehittämään omaa visuaalista karismaasi. Go get it tiger!

Jarkko Sjöman
@j_sjoman
LinkedIn