Digitaalisen verkoston rakentaminen

Olen käynyt nyt lyhyen ajan sisään useita kymmeniä henkilökohtaisia valmennuksia asiantuntijoiden ja johtajien kanssa. Seuraavassa tiivistän huomioitani ja tarjoan vinkkejäni:

Kaikki meistä kipuilevat jossain vaiheessa oman digitaalisen verkoston rakentamisen kanssa ja se on aina hyvin yksilöllistä. Ensimmäisiä neuvoja yleensä on, että kerää rohkeutta kokeilla erilaisia tyylejä ja tapoja olla digitaalisesti sinä. Ilman kokeilua et voi arvioida mitä korjattavaa nykyisessä tekemisessäsi on.

Dialogin voima

Yksi vahvin huomioni viime päivinä on ollut dialogin voimassa. Tämä nimittäin erottaa vilpittömät verkostoitujat ja omaan napaansa tuijottavat pikakaupan hakijat. Jos yrität ottaa sosiaalista mediaa haltuun vanhanaikaisin ottein, olet auttamattomasti metsässä. Keskeyttävän markkinoinnin aika meni jo.

Ei sitä vanhan ajan verkostoitumisessakaan rakennettu luottamusta ampumalla lehtipuhaltimella tarjouskuponkeja cocktail-tilaisuuksissa, vaan se vaati dialogia ja ihmisyyttä.

Digitaalisen verkoston rakentaminen ei eroa tässä mitenkään. Tarvitset matkallasi dialogia, reagointia, asiantuntijuuden osoittamista, välittämistä, yksityisviestejä, tapaamisia tosielämässä, kannustusta ja paljon positiivista mieltä. Niin niitä ystävyyksiä ja luottamusta toisiin ihmisiin ennenkin sovittiin.

Omat huomioni yksilön kehittymisen vaiheista ja vinkkejä miten rakennat digitaalisen verkoston:

  1. Tuota dialogia – Mene rohkeasti uusiin keskusteluihin mukaan. Todennäköisesti  soljahdat heittämällä sisään ja luot uusia tuttavuuksia. Luota, että positiivinen kokemus ruokkii ennen pitkää tekemistäsi. Sinun on vain päästävä ”investointivaiheen” yli, jossa alkuun ihmiset ovat vieraita ja kaikki on jännää ja uutta.
  2. Asiantuntijuutesi ei näy pöytälaatikosta – ”Average guy beats the expert if the expert doesn’t shop up” -tapaan sanoa. Pöytälaatikostasi sinua ei löydä kukaan. Tässä kohtaa se olet sinä, joka olet vastuussa asiantuntijuutesi digitaalisesta jalanjäljestä. Ilman jälkiä asiantuntijuutesi on vain tyhjä taulu.
  3. Pyri ulos hiekkalaatikoista – Sinä edustat työnantajaasi, mutta keskinäinen hiekkalaatikkopuuhastelu oman väen kanssa näyttää ulospäin vain pahalta. Seiso omilla jaloillasi ja rakenna omaa digitaalista tasettasi. Se on sekä sinun että työnantajasi etu.
  4. Jätä jälkiä – Vietät kuitenkin aikaasi kanavissa, niin on parempi kääntää tämä etu itsellesi ja jättää samalla digitaalisia jälkiä. Alkuun tämä vaatii opettelua, mutta kun muistat, että hyöty tulee sinulle itsellesi, aktiivisuuden pitäisi motivoida tekemistä.
  5. Meillä on kaikilla oma tyyli – Sinun äänesi ei ole minun. Ja päinvastoin. Kestää aikansa, ennen kuin löydät oman tyylisi ja äänesi. Se ei löydy kuin kokeilemalla.
  6. Älä esitä mitään – Sinä todennäköisesti haluat olla ihminen – ja näytön toisella puolella on myös ihminen. Näkisin näissä kanavissa tämän vuoksi pelkästään mahdollisuuksia.
  7. Älä ratsasta vain muiden sisällöillä – Pelkkä retwiittaaminen tai muiden kirjoitusten jakaminen tekee sinusta vain mosaiikin muiden mielipiteistä. Luo itsellesi oma ääni. Sanottavaa sinulla kuitenkin piisaa. Opettele se tapa miten äänesi ajetaan digitaaliseen muottiin.
  8. Meistä jokainen on henkilöbrändi – Sinä päätät sen vahvuuden.

Kutsun tätä kokonaisuutta digitaaliseksi taseeksi. Tämä tase sinun pitää luoda, vaalia ja kasvattaa, mutta se on samalla jotain minkä ainoastaan sinä omistat. Dialogin ja luottamuksen rakentamisen kautta sisältösikin toimivat jatkossa entistä paremmin.

Rakenna verkostosi ennen kuin tarvitset niitä.

@j_sjoman