Näin rakennat digitaalisen identiteetin

Viestintä on helppoa. Siitä vain sormet näppäimistölle tai älypuhelimeen ja alat viestimään. Vaikutat näin välittömästi, rakennat verkostojasi ja tuotat digitaalista jalanjälkeä. Meillä kaikilla on tässä ajassa rajattomat mahdollisuudet, mutta harvemmin tekeminen on määrätietoista ja tavoitteellista.

Meistä moni pelkää vielä tarttua toimeen, kirjoittaa mitään työelämästään tai ilmaista omaa asiantuntijuuttaan. Tätä tekemistä voi kutsua monella eri tulokulmalla, osaamisen markkinoinnilla, henkilöbrändäyksellä, sosiaalisella myynnillä, mutta viime kädessä on kyse samasta asiasta. Jos et viesti tai tuota sisältöä, et näy.

”Average guy beats the expert, if the expert doesn’t shop up.”

Tilanne silti ei ole mitenkään lohduton. On saavutettavissa valtavia harppauksia, uusia asiakkuuksia, ystävyyttä ja hienoja elämyksiä, mikäli yksilön mielentilassa tapahtuu vain jotain. Yleensä kaikki on kiinni ainoastaan yhdestä asiasta: Päätöksestä muuttaa omaa toimintaa.

Koen oman roolini digitaalisen identiteetin rakentajana eräänlaisena personal trainerina. Tahtoni on istuttaa yksilöön ajatus muutoksesta, asettaa tekemiselle tavoitteet ja tukea yksilön kasvua. Yleensä prosessiimme liittyy myös vaatimus konkreettisista tuloksista.

Tämä kaikki vaatii ymmärrystä ostokäyttäytymisen muutoksesta ja asiantuntijatyön murroksesta. Meidän pitää ymmärtää, miksi tuottaisimme sisältöä, puhuisimme asiantuntemuksestamme ja olisimme löydettävissä digitaalisesti. Viime kädessä jäljelle jää silti vain ihmisten välinen kommunikaatio ja viestintä. Ei digitaalinen maailma eroa perinteisestä yhtään sen enempää.

Käydessäsi ensimmäistä kertaa kuntosalin ovesta sisään päättäväisenä, että nyt on pistetään tyyppi kuntoon, on hyvä kun rinnallasi on joku joka näyttää miten liikkeet tehdään oikein ja mikä laite toimii juuri sinulle. Eikä yhtään ole haitaksi lempeä ruoskinta ja utelu (silloin tällöin) yhteisesti asetetuissa tavoitteissa pysymisestä.

”Ryhtyminen mielipidejohtajaksi tai tunnetuksi alan asiantuntijaksi on vain päätöksen päässä.”

Omaa tekemistä on lisäksi opittava analysoimaan ja siihen on onneksi valtavan hienoja työkaluja olemassa. Miksi joku toinen sisältö toimii, miksi joku toinen ei? Yksilön on johdettava tavoitteellisesti omaa henkilökohtaista sisältötoimistoaan. Asiantuntijasta tai johtajasta voidaan rakentaa media, mutta alussa se vaatii määrätietoista duunia. Ryhtyminen mielipidejohtajaksi tai tunnetuksi alan asiantuntijaksi on vain päätöksen päässä.

Analogia urheilun ja tavoitteellisen viestinnän treenaamisen välillä ei ole kaukana. Harvemmin se ensimmäinen blogikirjoitus on Väinö Linnaa, vaan toistojen ja harjoittelun kautta sinnikkäimmät palkitaan. Gary Vaynerchuck on puhunut tästä ajattelutavasta pitkään. Yksi sisältö on enemmän kuin nolla. Pikavoittoja ei ole olemassa, siksi on parempi aloittaa jostain.

Rakentaessa omaa söpöä pientä mediatoimistoa itsestäsi, mieti nämä:

  1. Kohderyhmät – missä tavoitteelliset kohderyhmäsi liikkuvat
  2. Äänensävy – mikä on tyylisi, miltä näytät, miten siirrät oman aidon persoonasi digitaaliseen muotoon
  3. Kanavat – kohderyhmien liikkumisen perusteella määrität tavan tuottaa sisältöä
  4. Analytiikka – tutki omaa tekemistä
  5. Reagointi – älä odota, että sisältösi jaksavat yksin ratsastaa maailmalla. Luo dialogia ja keskustele

    +BONUS: anna ja auta – jotta viestisi toimivat, niiden on hyvä antaa apua, inspiraatiota, ajatuksia tai konkreettisia vinkkejä. Myöhemmin yleisösi palkitsee sinut uskollisuudella ja kiitollisuudella. (Toivottavasti tämä sisältö oli esimerkki siitä).

Go get it Tiger.

Jarkko Sjöman

Submit a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *