Pokémon Go: Miksi maailma meni sekaisin?

Eihän siinä ole mitään järkeä! Älypuhelinkansa vaeltaa nähtävyyspaikoilla, seikkailee hyvin epämääräisesti ristiin rastiin puistoissa ja tuijottaa puhelinta yömyöhään kerrostalojen sisäpihoilla. Ei niin, ulkoa katsottuna, mutta kokeilepa itse!

Mistä siis on kyse? Älypuhelinsovelluksesta nimeltään Pokémon Go. Poke. Kaikkien aikojen ladatuin sovellus. Tämä ohjelma teki lisätylle todellisuudelle (augmented reality, AR) jotain aivan käsittämätöntä ja laittoi maailman sekaisin. Lisätyssä todellisuudessa virtuaalinen maailma kohtaa oikean elämän ja saa käyttäjälle aivan uudenlaisia kokemuksia ympäristöstään. Suurten massojen ensimmäisiä lisätyn todellisuuden kokemuksia ovat olleet esimerkiksi Snapchatin hassut filtterit, jotka saavat käyttäjän näyttämään vaikka koiranpennulta.

Nintendo yhteistyössä pelinkehittäjä Nianticin ja Pokémon Companyn kanssa on onnistunut koukuttavuuden rakentamisessa pelillään lähes huumekeisari Pablo Escobarin tasoisesti. Tämä kaikki ainoastaan sillä erotuksella, että internet tuli ja teki sen noin viikossa. Pienellä kikkailulla sovelluksen on saanut ladattua myös Suomessa, mutta virallisesti se saapuu meidän sovelluskauppoihin vasta näinä päivinä.

Kun katsomme isompaa kuvaa, niin on nähtävissä seikkoja miksi Pokémon Go lyö nyt läpi, ainakin hetkellisesti.

  1. Koukuttavuus. Peli koukuttaa käyttäjäänsä nerokkaasti monella tasolla ja käyttäjä oppii koko ajan. Alkuun keräilet söpöjä hahmoja ja saat paljon onnistumisen kokemuksia. Myöhemmässä vaiheessa pelaamiseen tulee enemmän taktisia ja taitoa vaativia ominaisuuksia.
  2. Sosiaalisuus. Pokémon on riittävän mystinen. Sovellus opettaa sinut alkuun, mutta sen jälkeen olet omillasi. Tämä on ajanut ihmiset keskustelemaan verkossa ja kaduilla, neuvomaan toisiaan ja perustamaan keskusteluryhmiä. Kaikkiaan ilmiö on siis hyvin sosiaalinen. Suomessakin tullaan näkemään isoja joukkokokoontumisia historiallisilla muistomerkeillä, kirkkojen portailla tai puistoissa. Ja ihmiset ovat sosiaalisia oikeassa elämässä, eivätkä internetin välityksellä. Tässä tapauksessa digi tuo ihmiset yhteen ja luo mahdollisuuden olla sosiaalinen livenä eikä verkon yli.
  3. Anonyymiteetti. Kaikki mitä teet sovelluksen kautta on sinun pelkästään. Ihmiset ovat ehkä kyllästyneitä olemaan Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa omilla nimillään ja nyt kokemus tehdä jotain ilman seuraajia tai stalkkereita on vapauttavaa.
  4. Kaupallisuus. Tulemme näkemään kaupallisia hyödyntämisiä lähiaikoina, jossa esimerkiksi saadaan ravintola täyteen ihmisiä onneissaan Pokémon Go:sta. Nintendon kurssi on myös räjähtänyt jyrkkään nousuun.
  5. Terveellisyys. Pokémon on saanut ihmiset liikkeelle aivan uudella tavalla. Ohjelma suosii kävelyä ja sitä ei voi hirveästi huijata. Jenkeissä nuoriso on saatu liikkeelle paremmin kuin yhdelläkään terveysohjelmalla.
  6. Oppiminen. Tutustut elinympäristöösi ja löydät uusia paikkoja, joissa et ehkä koskaan olisi ilman ohjelmaa käynyt. Ohjelma pohjautuu julkisiin paikkoihin ja ympärillämme on yllättävän paljon pieniä yksityiskohtia, joita emme arjessamme aina havaitse.

Olen itse kävellyt nyt kolmen päivän sisään 50 kilometriä ja jahdannut virtuaaliörkkejä enkä voisi olla onnellisempi. Hommahan on pelkkää ajanvietettä ja näin lomalla se on ollut minulle aivan loistavaa nollausviihdettä.

Et todennäköisesti siis tule välttämään tätä aihetta hetkeen. Jos maailma meni sekaisin, niin tulee menemään meidän pohjoinen ulottuvuutemmekin. Siksi on mukavampaa olla sisäpiirissä kuin epätietoisena mistä maailma puhuu.

Nyt on mentävä ulos, Telakkarannassa on nähty yksi Eevee.

Jarkko, Team Yellow, level 17

2 comments

  • Erityisesti tämä näyttää iskevän ikäluokkaan, joka Gameboy:llaan aikoinaan metsästi noita ”charmandereita” pieneltä huonolla grafiikalla varustetulta ruudulta. Ihan loistava esimerkki siitä miten kaikissa taskuissa olevista päätteistä tehdään virtuaalitodellisuuden peliväline.

  • Tässä on mainiosti tiivistetty pelin suosion salaisuudet! Lisäisin vielä tohon listaan pelin hahmot eli Pokemonit. Varsinkin ensimmäisen sukupolven 151 Pokemonia ovat niin nerokkaasti kehitettyjä olentoja visuaalisesti, tarinallisesti ja jopa äänellisesti, että alta pois! Ai niin ja sitten on vielä se nostalgia.

Submit a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *