Mikä on vaikenemisen hinta?

Sosiaalisen median aikakausi on asettanut uudet haasteet markkinoinnin ja viestinnän alalle. Kestävän asiakassuhteen luomisen tarve ei ole häipynyt minnekään ja erinomaisten sisältöjen kiinnostavuus vain korostuu. 

Muutos on ollut silti dramaattinen. Läsnäolo uusissa kanavissa edellyttää uudenlaista osaamista. Tavanomaisista markkinoinnin keinoista onkin tullut tarpeettomia, kun viestintämme kohderyhmät ovat siirtyneet elämään 247-moodiin digitaalisissa kanavissa.

Voit miettiä itse omaa käyttäytymistäsi. Missä tilassa juuri nyt luet tämän, millä laitteella ja miksi? Kääntäen tämän omaksi kehittymiskohteeksi, mitä tämä kaikki tarkoittaa sinun viesteillesi? Miten yrityksesi viestii ja miten itse viestit asiantuntemuksestasi?

Pönöttävän asiakaslehden väkisinväännetty asiantuntijakirjoitus hukkuu jo eteisessä tarjousjauhelihan joukkoon. Se muunnettuna vielä digitaaliseen muotoon saa vähintäänkin potenssin kymmenen kamppailun: kissavideot, giffit, maahanmuuttokeskustelun, lapsipölöilyt ja muut joka päivä nousevat ilmiöt. 

Miten ajattelit, että juuri nyt erotut?
Informaatio tässä ajassa on halpaa, mutta huomio helvetin kallista.

Lukijasta ja googlettajasta on tullut ajassamme päättäjä ja sisällöstä kuningas. Perinteisen myynnin superstarat vain havainnoivat vierestä ja kuolevat sukupuuttoon, elleivät itse halua muuttua.

Digitalisaatio ja ostoprosessin automaatio korvaavat fyysisen ihmisen, ellei hän keksi keinoa miten tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Digitalistaatio luo pirusti työpaikkoja, mutta varmasti myös hävittää jotain.

Jos ostoprosessi muuttuu, niin eikö silloin myös työntekijän ole muututtava? Asiantuntija tai myyjä ei ole enää se, joka vain tarjoaa tuotetta ostettavaksi, vaan hän on myös opastaja, media, tiedonlähde, auttaja, välittäjä ja keskustelija. Hän on läsnä, myös siellä missä asiakas on. 

Asiantuntevan myyjän pitäisi luoda itsestään se sama persoona digitaaliseen muotoon, jota hän on ollut ennenkin asiakkaalle.

Kaikenmaailman somekonsultit höpöttävät henkilöbrändäyksestä. Mutta eihän sosiaalinen media ole viime kädessä muuta kuin läsnäoloa, juuri sellaisena kuin olet? Mikään päälleliimattu ei näissäkään kanavissa toimi, joten on helpompaa olla vain oma itsesi.

Myyjät, jotka huutavat megafonilla tuotetta ja omahyväisesti pelkästään itseään, eivät ole menestyneet vanhassa maailmassakaan kuin silakkamarkkinoilla.

Sosiaalinen media ja digitaalinen viestintä ei ole yhtään sen kummempaa. Puhumme ihmiseltä ihmiselle.

Anna arvoa ja välitä asiakkaasta, sillä menestyt, jatkossakin.

Eräs myynnillisempi insinööri kysyi minulta:

“Miten mittaat sosiaalisen median ROIn?”

Kysyn: “Mikä on vaikenemisen hinta?”

Alkuperäisesti julkaistu Dinglen blogissa.

Jarkko Sjöman

Keynote Speaker, Author, Personal Branding Coach & Top influencer at Linkedin Slideshare.

Submit a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *