Asiantuntija tai työnhakija – rakenna henkilöbrändisi verkkoon

Minulla meni juuri rikki 20.000 seuraajan määrä Slidesharessa. Suomessa vastaavia seuraajiamääriä ei ole tullut vastaan, ei yrityksillä eikä henkilöbrändeillä, joten jonkinasteinen sosiaalisen median Suomen ennätys lienee kyseessä. Seuraajamäärä on suhteessa korkea koska palvelussa kirjautuneita käyttäjiä on erilaisesti kuin esimerkiksi Instagramissa tai YouTubessa, mutta lukijoita on paljon. Vertailun vuoksi yhdellä suosituimmista tileistä eli Valkoisella talolla on 36 000 seuraajaa, mutta sisältöjä ja asiantuntija-armeijaa tällä valtiollisella organisaatiolla on moninkertaisesti.

Slideshare on siis Linkedinin omistama, maailman johtava esitystenjakopalvelu 70 miljoonalla uniikilla kuukausittaisella käyttäjällä. Kanavassa yritykset ja asiantuntijat jakavat eri ammattialojen presentaatioita ja dokumentteja.

Moni on kysynyt minulta mitä hyötyä siitä sitten on ollut minulle? Ensinnäkin se on tuonut minulle täysin uuden ammatin ja asiantuntijuuden. Työskentelen tällä hetkellä Suomen johtavassa alan asiantuntijayrityksessä, Dinglessä, joka on samalla top100 suomalaisten kasvuyritysten listalla. Vihkiytymällä asialleni ja luomalla sisältöjä olen siis päässyt alan kirkkaimmalle näköalapaikalle ja tekemään juuri sitä mitä haluan tehdä juuri nyt ja missä olen hyvä. 

Toisekseen tietysti myös omat näytöt antavat itselle asiantuntijana uskottavuuden puhua näistä asioista ja jopa vähän haastaakin. Tehtäväni on kuitenkin kehittää ja auttaa organisaatioita, brändejä ja asiantuntijoita viestimään omasta tarinastaan digitaalisissa kanavissa. Tässä tärkeässä tehtävässä oma esimerkkini toimii joskus myös uskonvahvistajana muillekin.

Viime kädessä presentaatiot ovat oiva keino kehittää omaa viestintää ja ilmaisumuotoaan. Kun tarinasi tai sanomasi tiivistyy yhteen hyvin rullaavaan ja ytimekkääseen esitykseen, joudut väkisinkin pohtimaan miten viestit asiasi.

Oma tarinani lähti aikoinaan ansioluettelostani, jonka latasin Slideshareen. Tuolloin lokakuussa 2012 ei vielä ollut kovin tavallista hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa. Oma tuotokseni oli kansainvälisestikin ensimmäisten joukossa ja erityisesti Suomessa. Nyttemmin sosiaalisen median hyödyntämistä työnhaussa on käytetty todella luovasti ja ilmoille on tullut hyvinkin raikkaita ratkaisuja moniin eri kanaviin. Sosiaalisen median voima on siis ymmärretty sekä työtä hakiessa että työnantajapuolella. Osaajan ja työnantajan paras kohtauspaikka kun ei enää välttämättä ole MOL. Nopeassa liike-elämässä työmahdollisuudet sovitaan nykyään ohi perinteisten kanavien. Olemalla läsnä siellä missä kauppa käy, olet jo askeleen lähempänä uusia mahdollisuuksia,  sillä asiantuntijuutta ei enää myydä, se löydetään.

Slideshare on kuitenkin vain yksi kanava muiden joukossa asiantuntijabrändin rakentamiseen. 

Myös Linkedin ja Twitter ovat asiantuntijan vaikuttajaviestinnässä ja työnhaussa aivan oleellisia kanavia. Suosittelen, että rakennat useammasta kanavasta itsellesi luontevan yhdistelmän, jotka sitten juttelevat sujuvasti keskenään. Vahva suositukseni on myös oman blogin rakentaminen.

Rakensin tämän oman juttuni noin kahdessa vuodessa. Se on osoitus ja kannustukseni siitä, että päättämällä jotain, menemällä määrätietoisesti jotain kohden, voit sinäkin saavuttaa varmasti jotain mikä auttaa sinua urallasi.

Olet sitten asiantuntija tai työnhakija, tee siis näin:

  1. päätä tavoitteesi ja kanavasi
  2. päätä mistä haluat puhua ja mikä on sinulle luonteva tyyli
  3. mene tavoitettasi kohden, tuota säännöllisesti hyvää sisältöä yleisöillesi, pyri joka kerta ylittämään itsesi ja tekemään paremmin kuin edellinen kerta
  4. anna aina kuulijoillesi jotain
  5. näytä intohimosi asiallesi

Tässä vielä omia suosituksiani ketkä hyödyntävät Slidesharea esimerkillisesti.
Heidän sisällöistään kannattaa hakea oppeja omaan tekemiseen:

Yritykset ja organisaatiot:

Henkilöbrändit ja asiantuntijat: 

Ja lisäksi vielä oma ehdoton henkilökohtainen guruni:

Slidesharen oma suosituslista seurattaviksi löytyy täältä.

Aloita viestiminen omasta asiantuntijuudestasi jo tänään. Lupaan, että se kannattaa.

“Average guy beats the expert if the expert doesn’t show up.”

Kirjoitus on alkuperäisesti julkaistu Dinglen blogissa.

Submit a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *